Hoe kies je de juiste copywriter voor jouw business?

Gepubliceerd op 11 december 2019 om 19:09

Je bent aangekomen op het punt in je carrière dat je niet meer alles alleen hoeft te doen, maar dat er bepaalde taken uit jouw takenpakket kunnen worden overgedaan aan een team of assistent. Wat een heerlijke vrijheid zal dat geven. Wat een rust en vertrouwen. Maar er zijn wel een aantal punten waar je heel goed over na moet denken wanneer je iemand aanneemt en hier zijn de belangrijkste afwegingen.

Spreken jullie dezelfde taal?

De allereerste is voor veel spiritueel ondernemers een belangrijke vraag. Spreken jullie dezelfde taal, verstaan jullie elkaar? Begrijpt de copywriter waar je het over hebt als je praat over jouw product en service? Hoef je niet alles letterlijk uit te leggen en heeft ze aan een half woord genoeg?

Je begrijpt dat als dit niet zo is, het erg lastig is om samen dezelfde tone of voice neer te zetten naar je klanten. Je wil eigenlijk dat jouw copywriter zo schrijft zoals jij praat. Dat ze jouw woorden oppikt en verwerkt in de tekst. Dat ze uit de hoek komt, zoals jij uit de hoek wilt komen of zoals mensen je kennen. Je wilt niet dat je de teksten die langskomen zelf nog moet aanpassen naar de juiste woorden.

 

Waar staat zij ten opzichte van jouw ideale klant en van jou?

Dit is misschien een gekke vraag. Want je copywriter hoeft niet per se iets te maken te hebben met jouw product of service. Ze kan zelfs helemaal niet geïnteresseerd zijn. Maar mijn advies zou zijn om met iemand te werken die zowel jouw ideale klant goed kent (of die zelf is geweest) als jouw producten en diensten.

Als je kunt schrijven naar jouw klanten vanuit compassie en je eigen ervaring, dan heb je daarmee heel veel gewonnen. Het kan voor jou al lang geleden zijn, maar als jouw copywriter zich nog goed voor de geest kan halen hoe het in haar eigen situatie was, kan ze hiermee juist de verbinding zijn tussen jou en je ideale klant.

Zie het maar even zo voor je. Jij bent 10 jaar geleden verhuisd naar Bali en runt een retreat business. Je bent helemaal zen daar op Bali en hebt al 10 jaar niet in Nederland gewoond. Je hebt de veranderingen niet meegekregen en bent het contact met de gejaagde 9 tot 5 mentaliteit kwijt. Gelukkig voor jou. Maar niet zo makkelijk om terug te denken aan de tijd dat jij ook nog mee rende in het hamsterwiel. Als jouw copywriter nog wel in Nederland woont en zich omringt door de mensen die jouw ideale klant zijn en die graag op retreat naar Bali zouden komen, dan kun je veel aan haar eigen ervaring hebben. Je maakt dan de afstand tussen jou en je ideale klant kleiner, door hen te ontmoeten waar zij nu zijn.

 

Kan diegene zelfstandig werken aan een opdracht en komt er dan uit wat je wilt?

Misschien heb je weleens gewerkt met een jonger iemand of iemand met een andere nationaliteit via één van de werkplatforms zoals Fiverr en PeopleperHour. Als je geluk hebt dan ontmoet je iemand die zelfstandig kan werken en waarbij de opdracht eruit komt zoals je had gehoopt. Maar de kans is groter dat je er steeds acheraan moet blijven lopen, dat ze niet volledig hebben begrepen wat je bedoelde en dat je er uiteindelijk meer tijd aan kwijt bent dan dat je het zelf had gedaan.

Om te kijken of iemand echt jouw copywriter is, kan het handig zijn om eerst aan een kleine opdracht  met elkaar te werken. Je kunt dan proeven aan de manier van schrijven en ook weet je of het prettig is om met diegene samen te werken. Sommige copywriters werken met een proef tekst – dan schrijven ze iets gratis om vervolgens een hele opdracht bij je weg te kunnen halen.

Je wilt dat een copywriter je werk uit handen neemt en dat je keer op keer blij bent met het resultaat. Daar zal je even aandacht en tijd in moeten investeren, maar na de eerste opdracht merk je al wel snel of iemand in staat is zelfstandig haar taak uit te voeren.

 

Hoe gaat ze om met kritiek en is ze flexibel genoeg om aan jouw wensen te voldoen?

Ook tijdens een eerste proef samenwerking kun je merken hoe iemand omgaat met kritiek en of de aanpassingen op tijd verwerkt worden. Misschien kun je zelfs met opzet even iets laten blijken van ongenoegen, gewoon om op te merken hoe iemand hiermee omgaat. Je wilt namelijk niet dat je straks met iemand aan het samenwerken bent en er tijdens een deadline iets mis gaat.

Onthoud dat je op zoek bent naar de juiste samenwerkingspartner. Een copywriter is part of your team. Dus behandel diegene dan ook als een volwaardig lid. Wees duidelijk in wat je van haar verwacht en ook als er een deadline is, wees hier dan transparant over. Jouw copywriter is ook ondernemer en wil haar klant tegemoet komen, maar heeft ook haar eigen agenda. Wees dus niet onredelijk.

Een tip: Als je een deadline hebt, zorg dat de deadline die aanhoud voor je team een paar dagen voor die werkelijke deadline ligt. Zo voorkom je onnodig stress en druk bij je team en bij jezelf. Je kunt op je gemak de aangeleverde teksten nog nalezen en eventueel laten aanpassen.

 

Kun je jouw marketing verbeteren door met haar te werken, voegt ze iets toe aan jouw bedrijf?

Een ander groot voordeel van werken met een copywriter die jouw bedrijf goed kent en die haar vak verstaat is dat ze kan meedenken over de marketing van jouw bedrijf. Ze heeft wellicht frisse ideeën of kan meedoen aan de brainstorm voor nieuwe namen van producten.

Kijk bij het kiezen van jouw copywriter ook naar de lange termijn.

Wat heeft jouw copywriter tijdens jullie kennismaking laten blijken van eigen initiatief en vakkennis. Kun je deze vakkennis goed gebruiken en gaat je bedrijf ervan vooruit? Dat is een volgende afweging als jij op zoek bent naar de juiste copywriter voor jouw bedrijf.

Neem je voor om te werken met de Beste.

De beste match voor jou en jouw klanten.

De beste match als het gaat om jouw taal verstaan en spreken.

De beste die jouw boodschap verspreid op een voor jou passende manier.

De beste copywriter om toe te voegen aan jouw TEAM, zodat je bedrijf erdoor vooruit gaat, en jij tijd en energie en stress bespaart.

 

4 gouden tips om te zorgen dat je de beste keuze maakt

  1. Doe altijd eerst een kennismaking (20-30 minuten)
  2. Geef iemand een proef opdracht, voordat je met iets groots met elkaar in zee gaat.
  3. Geef opbouwende kritiek en let op de aanpassingen die worden gedaan.
  4. Vraag naar persoonlijke referenties en beoordeel zelf haar portfolio.

 

Ben je na het lezen van dit bericht benieuwd of ik de juiste copywriter ben voor jou en jouw business, vul dan hier het formulier in en dan maken we zo snel mogelijk een afspraak voor een kennismaking. 

 

Geschreven vanuit mijn Hart

 

Ananda copywriting 

Voor al mijn nieuwe klanten heb ik een speciaal Aanbod

Een hele week samenwerken met mij, waarbij ik jouw content schrijf en jij kunt zien wat het voor je bedrijf in beweging zet. Lees hier alles over het proefpakket


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.