Vraag om de actie! om je conversie te verdubbelen

Gepubliceerd op 5 februari 2020 om 11:15

Het is een feit dat als je mensen iets vraagt ze 9 van de 10 keer ook antwoord geven.  Dat is maar goed ook. Het zou een rare wereld worden als we deze basisvorm van communicatie zouden vergeten. Het gekke is dat mensen er in hun marketing en social media te weinig mee doen. Of de vraag die ze stellen zo standaard zijn, dan ze opgaan in rook in de ogen van de lezer. Daarom gaat deze blog over het gebruik van een goede call to action. Vraag om de actie op jouw eigen wijze, unieke manier!

Wat is een call to action?

Laten we het niet ingewikkelder maken dan dat het is. Een call to action is gewoon een oproep om iemand iets te laten doen – bijvoorbeeld te klikken op de button of een reactie achter te laten op je social media bericht.

 

Zo eenvoudig, en toch wordt het zo vaak vergeten.

 

Zou jij bij de buurvrouw naar binnen lopen zonder dat ze je daartoe heeft uitgenodigd?

Zo is het ook een beetje bij marketing berichten.

 

We geven niet meer ‘ongevraagd’ onze mening op iets, ook al denken we er van alles over.

We vragen niet wat we eigenlijk zouden willen weten, zonder dat iemand zegt daarvoor open te staan.

We komen niet in actie, zonder dat we daartoe worden aangezet.

Daar moet je dan maar even vanuit gaan. Misschien heb jij een verschrikkelijke sterke innerlijke drive, geef jij makkelijk je mening (ook ongevraagd) en ben je niet bang om te vragen wat je wilt. Maar de meeste mensen hebben dit afgeleerd.

Waarom vragen we niet om wat we willen?

De reden dat we  niet meer vragen om wat we willen komt uit onze kinderjaren. Hoe vaak is er tegen jou niet gezegd :

Dat mag je niet vragen, dat is onbeleefd.

Niet overal doorheen schreeuwen, wachten op je beurt.

Doe eens wat je gevraagd wordt!

Je mag iets zeggen als je je vinger opsteekt en de beurt krijgt.            

        

We hebben allemaal in ditzelfde schuitje gezeten – OPVOEDING. En daardoor zijn we allemaal geconditioneerd alleen antwoord te geven als ons iets gevraagd wordt, zijn we bang om ‘domme’ vragen te stellen en wachten we op ‘onze beurt’.

 

We zijn niet meer gewend om te vragen om wat we willen. Spreken alleen als ons iets gevraagd wordt en komen met moeite uit voor onze mening, wat is die mening eigenlijk?

 

Als marketeer en ondernemer moet je hier rekening mee houden!

Niet alleen jij hebt hiermee te maken, maar ook je klanten.

Ze moeten eerst een drempel over, voordat ze gaan reageren of in actie komen. En daar moet jij ze bij helpen.

 

Wil je Y dan moet je X doen

Na dit stukje psychologische achtergrond is het tijd om jou te laten zien hoe het werkt.

Als marketeer en ondernemer wil je dat je klanten X doen.

  • Op die knop klikken
  • Een reactie achterlaten
  • Je bericht delen
  • Je feedback geven.
  • Etc etc.

Dat is wat je als eerste duidelijk moet hebben voordat je een bericht gaat schrijven. Je schrijft dus eerste je CALL TO ACTION. Dan pas schrijf je de rest van je bericht daar naartoe. Zonder dat duidelijke doel van wat je wilt dat je klant DOET kun je jezelf en de lijn van je verhaal snel verliezen. Dit is dus een handige tip.

 

Probeer het maar eens.

 

Ik wil dat klanten klikken op mijn button – download hier je gratis consult/ spreadsheet/ e-book.

Dan schrijf ik daarna een berichtje. Ik stel me even voor wat je klant graag wil Y en wat ik wil dat ze doen X (klikken op de button). En dan begin ik met vertellen.

“Ik weet nog goed hoe het was toen ik een prachtige website had en dacht dat de klanten daar vanzelf wel naartoe zouden komen. Maar god, wat een vergissing was dat! Klanten kwamen helemaal niet naar mijn website. Naast mijn beste vriendin en mijn moeder had niemand die hele pagina gezien!

Nu weet ik gelukkig wat meer van marketing en kan ik op 10 verschillende manieren klanten naar mijn website krijgen. Dat zijn inmiddels meer dan 100 per dag. Wil jij weten hoe? Download hier mijn gratis spreadsheet!”

Het andere wat opvalt, is dat ik niet alleen benoem wat ze kunnen doen ‘downloaden’, maar ook precies aangeef WAT ze dan krijgen (het gratis spreadsheet). Mensen geven niet meer zomaar hun email adres. Ze willen weten wat ze ervoor terugkrijgen (WIIFM – what’s in it for me?).

Maak dus in het bericht duidelijk WAAROM zij jouw aanbod zouden willen en dat je hen begrijpt. Deze tips worden ook allemaal in mijn gratis opt-in toolkit gegeven.

 

Uit recent onderzoek is gebleken dat buttons met een duidelijke call to action meer conversie (omzetten van bezoekers in klanten) opleveren dan standaard buttons met ‘klik hier’ of ‘bestel’.

Knopteksten die meer klikken opleveren:

Ja, ik wil meer klanten

Download mijn gratis ….

Boek een GRATIS consult 

 

Vraag om de actie!

Stel je eens voor dat je bij de drive-in bent en dat je voor dat raampje staat en niet gevraagd wordt wat je wilt hebben. Wat gebeurt er dan? Juist dan blijf je stilstaan en kom je niet in actie. Daarom vraagt het meisje aan de andere kant. Goedemiddag, mag ik uw bestelling?

Je kunt ook ongevraagd in actie komen, maar de ontvanger staat er dan niet voor open en mist wellicht de helft van wat je wilde hebben.

Zo is het ook met marketing.

Mensen wachten tot hen iets gevraagd wordt. Daarom is het aan jou om te vragen om de actie die je wilt dat ze nemen. En hoe specifieker deze actie is omschreven, hoe aannemelijker het is dat je klant ook doet wat je vraagt.

“Deel dit bericht in je netwerk” OF 

“Nodig 2 vriendinnen uit om gratis met je mee te doen! tag hen hieronder.”

Welke aanzet tot actie denk je dat er meer reacties op komen?

 

Welke actie je ook wilt dat mensen nemen, vraag er duidelijk om!

Daarnaast zijn er nog een aantal onderwerpen, waardoor je de kans vergroot dat mensen klikken. Hier zijn er 5.

  1. Zorg ervoor dat mensen direct moeten kiezen. Ja of deze kans missen?
  2. Beperkt aantal plaatsen. Als jij weet dat je erbij wilt zijn, boek dan nu je kaartje! Vol = vol.
  3. Social proof. 54 ondernemers gingen je voor in de vorige editie en zijn super succesvol geworden in het afgelopen jaar. Wil jij dat ook?
  4. Ja/ Nee antwoord. Bij gebruik van een ja-knop en een nee-knop worden mensen gedwongen om ergens op te klikken.
  5. Ja-knikkers. Zorg ervoor dat lezers in je tekst al een aantal keer een ja hebben gevoeld of zelfs hebben zitten knikken. Dat vergroot de kans dat ze ook klikken.

Waar wil je antwoord op?

Daarnaast is het gebruik van een vraag vlak voor de knop waar je wilt dat ze op drukken een MUST om te doen. Want zoals ik in het begin van mijn blog al zei, mensen zijn van nature geneigd om antwoord te geven als hen iets gevraagd wordt.

Eindig een advertentie dus altijd met een vraag, vlak voordat je een Ja, ik wil button plaatst.

Wil je meer informatie?  JA

Wil je meedoen? JA

Wil je ook meer klanten en meer vrijheid? JA

Wil je weten hoe ik dat heb gedaan? JA

 

Ik hoop dat je met de tips uit deze blog veel hebt bij geleerd over het gebruik van een goede call to action. Er is nog zoveel meer over te zeggen. En zal er zeker nog een aantal keer aandacht aan besteden deze maand in mijn Facebook community. Wil jij ook meer klanten aantrekken met meer plezier en gemak, word dan lid van deze community. Het is helemaal gratis, en je krijgt er zoveel voor terug!

Wil jij een magneet worden voor je klanten? Klik dan hier!

Ja, ik wil klantmagneet worden!

 

Deel dit bericht met je collega ondernemers en zorg ervoor dat je een buddy hebt voordat je je volgende advertentie plaats. Laat haar even kijken of ze een “JA” voelt bij jouw call to action. Een manier om jouw advertentie te testen nog voordat je er geld in investeert.

 

Dit kun je ook doen door gebruik te maken van de community op donderdag. Dan mag je jouw aanbod gratis delen in de groep en krijg je er misschien wel nieuwe klanten door. Ik zie je graag in de Ananda Copywriting community, zodat we samen meer klanten bereiken en meer impact maken.

Ja, Ik wil meer klanten en meer impact maken! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.